Handla med ädelmetaller 2024 – Hur handlar du ädelmetaller?

Ädelmetaller är en råvara som många intresserar sig för. Detta oavsett om det rör sig om silver, guld, platina eller andra metaller. Det är ganska vanligt med kritik mot den här typen av investeringar. Detta helt enkelt för att man tänker sig att guld i ett bankfack inte kan växa såsom en andel aktier i ett företag.

Fast det är viktigt att förstå att det finns fler sätt att handla ädelmetaller på. Det handlar inte bara om att köpa den faktiska metallen och låsa in den i ett säkert bankfack. Det finns dessutom mer än aktier och index att spekulera i. Handel med ädelmetaller omfattar allt från guldtackor till CFD-handel.

Här ska vi se närmre på vad ädelmetaller är och hur du kan investera i deras värde på olika sätt.

Vad är ädelmetaller?

Det som kännetecknar ädla metaller är att de påverkas minimalt av sin omgivning. En ädelmetall rostar inte och den förblir på samma vis år ut och år in. Det är förstås anledningen till att dessa metaller håller ett högre värde än andra metalltyper och att handel med ädelmetaller förblir aktuell.

Det finns 11 metaller som räknas som ädla och de är:

  • Guld
  • Silver
  • Platina
  • Palladium
  • Rodium
  • Kvicksilver
  • Rutenium
  • Koppar
  • Rhenium
  • Osmium
  • Iridium

Det är viktigt att påpeka att du kan handla i många fler metaller. Det finns ju metaller som tenn, zink och aluminium. Dessutom är det bara tre metaller som rent lagmässigt räknas som ädla i Sverige. De är guld, silver och platina.

Handel med ädelmetaller sker oftast med dessa tre metaller. Fast du kan hitta många fler alternativ inom kategorin metaller med mäklare som erbjuder handel med ädelmetaller av olika slag.

Ädelmetaller har normalt sett en mycket hög smältpunkt. De reagerar minimalt med andra ämnen och används för allt från att tillverka smycken, bruksföremål och bilkatalysatorer. Det är också detta som öppnar upp för flera olika industrier för handel med ädelmetaller. Du kan ju spekulera i allt från själva gruvdriften till handel med bruksföremål eller smycken.

Handel med ädelmetaller

Det finns några huvudsakliga metoder för handel med ädelmetaller som vi går igenom här.

Köp av den faktiska metallen

Du kan köpa tackor och mynt för att själv äga den ädla metallen. Även köp av smycken av ädelmetaller kan ses som en form av investering. En ren guldring kommer ju gå att smälta ner och forma om. Därmed är det möjligt att sälja den vid ett senare tillfälle.

Guldmynt är mindre än tackor och kan förvaras hemma eller i ett bankfack. Det finns tjänster som hjälper dig både med köp och förvaring av guld. Det här kan vara klokt då du köper guldtackor som är otroligt stöldbegärliga. Med förvaring kommer ju även en försäkring som du kan luta dig mot.

Om du ska köpa fysisk ädelmetall är det väldigt viktigt att du säkrar dig om att det verkligen rör sig om äkta guld, silver eller platina. Det ska finnas stämplar och certifikat som intygar att det är äkta metall och till vilken grad.

Handel med aktier från metallindustrier

Du kan förstås också ge dig på handel med ädelmetaller med värdepapper. Du kan köpa aktier i företag som är aktiva inom metallindustrin. Det kan till exempel vara gruvföretag. Det finns fonder som har särskild ädelmetallinriktning.

Några exempel på dessa är:

  • BGF World Gold A2
  • Franklin Gold & Prec Mtls A(acc) USD
  • Invesco Gold & Precious Mtls A USD Acc
  • Amundi Fds CPR Global Gold Mines AU

Många väljer att ta med ädelmetaller som silver och guld i sin investeringsportfölj. Silver för att det ses som ett skydd mot en börs som surnar och guld för att det historiskt sett alltid har ansetts som en bra metall att investera i.

Det kan också vara möjligt att blanka ädelmetallaktier. Det betyder att du lånar aktier som du säljer för att sedan köpa tillbaka till ett lägre pris. Mellanskillnaden får du behålla. Det här är en form av aktiehandel, dock med en del begränsningar och risker, som många aktiemäklare kan hjälpa dig med.

Om du inte har budget för att köpa fysiskt guld eller aktier och fonder med ädelmetallinriktning finns det en annan metod som är mycket populär. Du kan ge dig på att handla ädelmetaller med CFD-kontrakt.

Handla ädelmetaller med CFD-kontrakt

CFD-handeln blir alltmer populär i Sverige. Det här är en handel som låter dig handla på en underliggande tillgångs värdeförändring. Istället för att köpa av tillgången kommer du att ta positioner på hur priset för den rör på sig.

Om du har rätt i dina antaganden så kommer du att tjäna på detta. Det fina med CFDer är att du inte måste ha någon stor budget för att komma igång. Med CFD kan du handla ädelmetaller med hävstång.

Handla ädelmetaller med hävstång

En hävstång är i grund och botten ett lån som en nätmäklare ger dig. Du lägger en mindre summa som gångras av CFD mäklaren. Om du har rätt gör du vinst i enlighet med hela insatsen. Det betyder att du får en slags språngbräda, en hävstång helt enkelt.

Om du har rätt i dina antaganden är det här verkligen en stor hjälp för dig. Men vi måste förstås nämna att det motsatta också är sant. När du väljer att handla ädelmetaller med hävstång ökar risken för att förlora mer.

Om du inte har rätt i ditt antagande angående den underliggande tillgångens prisrörelse får du ju stå både för din investering och för hävstången som CFD mäklaren gav dig. På grund av detta är det väldigt viktigt att välja en handelsplattform som har säkerhetsverktyg för god säkerhetshantering av investeringar i ädelmetaller och andra tillgångar med CFDer.

Det kan vara stopp loss funktion som hindrar obegränsade förluster såväl som det motsatta som innebär att du ställer in ett visst värde för vinst för att säkra den.

CFD-handel innebär en risk samtidigt som den är en möjlighet. Just handel med ädelmetaller kan dock anses vara säker på så vis att guld, silver och platina är trygga val. Det finns gott om information och hjälp till analys för dig som vill fatta kloka beslut.

Dessa 3 CFD mäklare erbjuder ett stort ubud av ädelmetaller och råvaror:

Skilling - Bästa Mäklaren 2024 – BankID och Swish – Svensk kundtjänst - Klicka här för att läsa mer
IG Europe - Världens största CFD mäklare – Mer än 17 000 tillgångar – Erbjuder även Optioner och Turbowarranter - Besök IG

Vilken ädelmetallhandel passar bäst för dig?

Ska du köpa mynt, handla ädelmetallaktier eller satsa på att handla ädelmetaller med CFD-kontrakt? Svaret på den frågan beror på ditt intresse och din budget. Det kan vara en stor fördel att välja CFDer trots att du skulle kunna köpa tackor och aktier.

Bra CFD mäklare kan erbjuda dig viktiga funktioner som att kopiera eller inspireras av proffsens handel. Dessutom låter de dig testa att handla med CFD i ett gratis demokonto. Det blir enklare att komma igång vilket är mycket uppskattat av nybörjare på trading.

Det ena utesluter ju inte det andra. Har du ett stort intresse av en eller flera ädelmetaller kan du givetvis investera i den på olika sätt. Samtidigt som du äger guldmynt och investerar i aktier från ett gruvföretag kan du tjäna mer på din kunskap med CFD-kontakt.

Sammanfattning – handla med ädelmetaller

Du kan handla med ädelmetaller på flera olika sätt. Idag finns det möjlighet att snabbt och enkelt köpa ädla metaller, handla i ädelmetallaktier och syssla med CFD-trading online. Ädelmetaller är ett spännande område och historiskt sätt en trygg och stabil investering. Kunskap om vad som påverkar pris på ädelmetaller är viktig såväl som en förståelse för hur politik och naturliga händelser kan påverka kurs- och prisutveckling.

Följande 3 CFD mäklare erbjuder handel med ädelmetaller och råvaror:

Skilling - Bästa Mäklaren 2024 – BankID och Swish – Svensk kundtjänst - Klicka här för att läsa mer
IG Europe - Världens största CFD mäklare – Mer än 17 000 tillgångar – Erbjuder även Optioner och Turbowarranter - Besök IG

10 frågor och svar om handel med ädelmetaller

Här är några viktiga frågor om handel med ädelmetaller samt svaren som kan vara ett stöd för dig som vill handla med ädla metaller.

  1. Vad påverkar priser på ädelmetaller?

Priserna på ädelmetaller påverkas i hög grav av efterfrågan och utbud. När industrier får ett större behov av att använda ädelmetaller i sin produktion ökar det efterfrågan. Om en gruva har en minskad produktion kan det också påverka.

Förväntningar hos de som handlar i ädelmetaller kan också påverka prisutvecklingen. Det kan vara klokt att kika på historiska händelser som påverkar priset på guld, silver och platina. Men det här är ingen latmask som kan fungera som absolut spådom för vad som kommer att hända.

  1. Är det skillnad på en ny och begagnad guldtacka?

Om du ska köpa en guldtacka är det viktigt att förstå att det finns nypräglade guldtackor och cirkulerade tackor. Den nya guldtackan kommer alltid med ett certifikat från leverantören som skapat den. Cirkulerade tackor är begagnade och kan vara med eller utan certifikat.

När en guldtacka är begagnad kan den ha repor och andra skador. Men den ska alltid ha den vikt som anges då den säljs. Det är lättare att sälja en nypräglad guldtacka med certifikat än en cirkulerad tacka utan certifikat.

  1. Är nysilver och silver samma sak?

Nej, nysilver är en blandning, en legering, av silver, koppar, zink och nickel. Det finns också mässing som beläggs med ett tunt lager silver och som benämns som nysilver. Det här är inte samma sak som äkta silver som har en stämpel som till exempel 925 för sterlingsilver och 8300 för verksilver som man kan göra bestick av.

  1. Vad är platina?

Ädelmetallen platina är ett grundämne. Det används för tillverkning av smycken såväl som för kemiska apparater och inom tandvården för teknik. Namnet betyder litet silver på spanska, platino. Färgen på platina är silvervit och påminner en hel del som silver. Precis som guld är platina en böjlig metall som inte är svår att forma.

Idag är det mycket vanligt att platina väljs före guld för exklusivare smycken där man vill inkludera dyra ädelstenar som diamanter. I Sverige är platina vanligt förekommande i förlovnings- och vigselringar.

  1. Hur mycket får jag för mitt guld?

Om du vill sälja guld så måste du ta en titt på det guldpris som råder just nu. Det som påverkar priset för guld som du vill sälja är vikten såväl som karat. Karat är det som anger hur rent guldet är. Ju renare guld, desto mer är det värt.

Karat går från 1 till 24. 24 karat är rent guld och det är det som du får om du till exempel väljer att investera i guldtackor. Men det finns också 14 och 18 karat guld som är samma sak som ett rent guldinnehåll på 75% respektive 58,5%.

  1. Hur vet jag vad guldpriset är just nu?

Det är enkelt att ta reda på nuvarande guldpris genom att söka online. Många olika källor ger dig priset för guld just nu. Det är spotpriset på guld som påverkar alla priser som ges för guld. Du bör finna grafer där du även kan se tidigare priser för att snabbt få koll på guldets utveckling.

Om du väljer att handla med ädelmetaller via en CFD mäklare bör de ha denna information för dig. Vissa mäklare ger dig dessutom verktyg som appar där du snabbt kan få mer information och analys av prisutveckling för olika ädelmetaller och mer.

  1. Är det lätt att tjäna pengar på ädelmetaller?

Hur lätt eller svårt det blir att tjäna pengar på att handla ädelmetaller beror helt och hållet på hur du investerar. Det krävs kunskap men också förståelse för vilken typ av ädelmetallhandel som passar dig och din budget bäst.

Ok du tycker att det är roligt med trading och har ett naturligt intresse för ädelmetaller och industrier som hanterar dem så kommer det antagligen att bli lite lättare för dig. Då har du ju på ett naturligt sätt insikt i vad som händer och vad som kan tänkas ske.

  1. Vilken CFD mäklare är bäst för handel med ädelmetaller?

Det finns flera bra alternativ. Om du vill få bättre hävstång och tillgång till fler produkter kan det vara klokt att se på alternativ som Skilling och IG. Det här är CFD mäklare som ger svenska traders fler alternativ på ett lagligt och säkert sätt.

Om du är ute efter att handla ädelmetaller med CFD-kontrakt är det just dessa CFD mäklare som är tillgängliga för svenskar som är bäst val. De ger en större bredd och kan hjälpa dig att omvandla mindre investeringar till vinster på kortare tid.

  1. Är det klokt att investera i guld och silver?

Det här är den ständiga frågan. En del säger nej och andra ja. En sak är säker. Många tycks vara eniga om att det är klokt att beakta ädelmetaller för investeringar. De bör åtminstone vara med som en del av en aktieportfölj. Dessutom kan vi se att experter gärna pekar ut guld och silver som historiskt stabila investeringar. Så ja, det kan vara klokt att investera i guld och silver om du vet vad du gör!

  1. Hur mycket behöver jag för att handla med ädelmetaller?

Med CFD-kontrakt kan du komma igång med så lite som någon hundralapp eller två. Det kan förstås krävas lite mer för att du ska göra en vinst som känns. Men det är fullt möjligt att sätta in så lite som 2000 kronor hos bra CFD mäklare där du sedan kan hitta CFD-kontrakt för ädelmetallshandel. Hävstången för CFD-handel med ädelmetaller är 10:1.

Share